Aanleiding

Het is 2019 wanneer een aantal inwoners van Molkwerum begint met de voorbereidingen van de viering van 75 jaar bevrijding. 

75 jaar vrijheid: vieren en herdenken. Vrijheid als kostbaarste bezit. 

Vieren met een groots openluchttheaterspektakel en herdenken wie er voor ons gevallen zijn. Eén van deze gevallenen is Flight Lieutenant Thomas McCrorie, zijn lichaam spoelde aan op 5 juli 1943 bij Molkwerum. Hij werd toen begraven op het kerkhof in Molkwerum en na de oorlog besloot zijn familie dat hij daar mocht blijven rusten. Een klein stukje Engeland op Friese grond.

Maar wie was hij eigenlijk en hoe kwam hij in Molkwerum terecht? En kon hij betrokken worden bij de herdenking? Hoe zat het eigenlijk met de andere bemanningsleden? Stichting Molkwar 2000 ging hiermee aan de slag en ging op onderzoek uit. 

Het bleek om de Stirling EH889 te gaan:

Dit vliegtuig is op 23 juni 1943 neergeschoten en nabij de kop van Noord-Holland in het IJsselmeer gestort.  Alle bemanningsleden kwamen om, hun lichamen spoelden rondom het IJsselmeer aan. Van twee bemanningsleden zijn de lichamen nooit terug gevonden. Uit onderzoek van de stichting bleek dat er veel meer vermiste lichamen in het IJsselmeer waren, mensen waar geen afscheid van genomen kon worden. Tot nu toe was hier in Nederland geen speciale herdenkingsplaats voor. Dit was de aanleiding om een nationaal monument op te richten voor alle in het IJsselmeer vermist geraakte vliegeniers. Met behulp van vele, enthousiaste vrijwilligers, bedrijven en instanties is het monument gerealiseerd. Er werden contacten gelegd met nabestaanden, vergunningen aangevraagd, plannen gemaakt. Vaak belangeloos en vol enthousiasme. 

Het verhaal van de Stirling EH889 vindt u hier.